Ako (ne)robiť cestoviny

Toto je návod, ako nerobiť cestoviny ale aj ako si spraviť fantastické cesto s úplne inou farbou a chuťou ako ste zvyknutí z obchodu.

Už pred niekoľkými rokmi sme si kúpili strojček na cestoviny. Vravela som si, paráda, doma robené cestoviny, možnosť experimentovať s cestom, istota zloženia, predpoklad lepšej chuti ako u kupovaných…. Iste tušíte ako to skončilo. Prvý krát som strojček vytiahla zhruba pred mesiacom, lebo sme od žiarčanov dostali domáce vajíčka. Ale! Cestoviny sú na svete. Za základ som zobrala recepet Jamieho Olivera z knihy “Šéfkuchár bez čapice”.

500 g polohrubej výberovej múky
5 čerstvých domácich vajec
hrubá múka na posypanie

Do múky rozbiť vajíčka a miesiť kým cesto nebude “hladké, hodvábne a pružné”. Zbehlí kuchári vedia, že múka aj vajíčka môžu byť vždy iné a buď treba pridať múku alebo vajíčko na dosiahnutie optimálneho výsledku. Mne to vyšlo na 5 vajíčok, +/- polohrubá múka a trochu celozrnnej špaldovej, lebo som ruku strčila do nesprávnej dózy. Keď je cesto hotové, treba ho zabaliť do mikroténu a dať na hodinu do chladu.

To bola tá ľahšia časť.

cestoviny20130409_05Aby sa cesto dalo spraviť so strojčekom na cestoviny, treba ho rozdeliť na 4 rovnaké diely, pracovať s jednou časťou a zvyšok zakryť. Cesto zľahka vyhladiť dlaňou a nechať ho prejsť cez najhrubšie nastavenie strojčeka. Jamie zvyčajne preloži dva konce do stredu a zopakuje postup s rovnakým nastavením 3-4 krát. Potom sa cesto zľahka z oboch strán popráši múkou a nechá prejsť na jemnejšie nastavenie. A tak dokola kým sa strojček nezastaví na hrúbke 1-1,5 mm.
Najdôležitejšia veta na recepte je “Buďte trpezliví so strojčekom – vyžaduje si dôvtip, ale vyplatí sa.”

A teraz prax. Tak sa mi zdá že Jamie si slovo dôvtip zamieňa s akrobaciou. Zabudol dodať, že tá jedna štvrtina cesta sa asi tak v polovici práce natiahne na dĺžku mojej ruky, šírku pracovnej dosky, šírku umývačky a šírku sporáka. Druhou rukou si musím pridržiavať cesto ktoré do mlynčeka vstupuje aby sa to všetko nezlepilo. A čím mám točiť kľučkou aby sa mi cesto vaľkalo?
Čiže prvé zistenie: ak idete robiť cestoviny so strojčekom, buďte na ne aspoň dvaja. Nepriateľ sa spočiatku tvári nenápadne, ale to je iba pretvárka, ako vidno na obrázku nižšie. Cesto sa už na seba lepí.

cestoviny20130409_03Po druhej štvrtine cesta som to vzdala a prešla na klasiku – valček. Ak som nechcela Alexa nechať v jasličkách do noci, musela som si švihnúť a kvalita vaľkania nebola úplne tip top.

Čo teraz s tými tenkými plátmi cesta? Integrovaný krájač na rezance sa pokazil po dvoch otočkách, ale to nie je veľká tragédia. Úplne bez problémov sa to dá pokrájať nožom, aspoň vidno ze sú domáce a môžete si zvoliť šírku akú chcete.
cestoviny20130409_02Fakt číslo dva: ten strojček je fakt lepší a cestoviny vyzerajú profesionálnejšie. Vidno to dobre na obrázku nižšie, v pravom dolnom rohu sa krčí škaredý hrubý rezanec.

cestoviny20130409_01Ako chutia? Cestoviny boli po uvarení na povrchu jemne mazľavé ako majú byť a celkovo chutné.

Osobne si však myslím že úplne obyčajné cestoviny sa doma až tak neoplatia robiť. Skôr ma zaujali špciality typu: bylinkové cestoviny, cviklové cestoviny, … Na toto sa teším a určite sa tento post ešte bude updatovať. Ale to už chcem počkať na vlastnú úrodu byliniek a cvikly, veď jar je konečne tu (kecy, ešte stále máme 15 cm snehu a moje vyvýšené záhradky ešte ani nevidno)!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *