Celoražný chlieb podľa Farfally

Farfalla ho nazvala Celozrnný žitný chleba pro všechny a má pravdu. Netreba sa oň starať a skvelo sa hodí pre mňa, keď potrebujem prebaliť dieťa, dať piť/jesť, odniesť dieťa aby niečo nepožulo, zas prebaliť, umyť pusu, posadiť druhé dieťa na záchod, ísť von, dať spať dieťa, …
Tento chlieb je skvelý v tom, že ho netreba dlho miesiť, recept sa dá ľahko obmieňať, cesto netreba počas kysnutia prekladať a premiestňovať do ošatky alebo inej nádoby na kysnutie. Iba sa zamiesi a o 4-5 hodín sa dá upiecť. Jednoducho jeden z tých ideálnych v prípade že sme doma sami traja a nechcem mať cesto všade.

    Originál recept znie takto:

  • cca 250 gramov aktivovaného kvásku
  • 525 gramov vody alebo čierneho piva
  • lyžica (30 g) sladenky, medu alebo melasy
  • 250 gramov vločiek (ovsených, ražných, špaldových)
  • 50 gramov slnečnice alebo iných semiačok
  • 375-400 gramov celozrnnej ražnej múky
  • 15 gramov soli
  • ľubovoľné semiačka na posypanie

Farfalla to má veľmi dobre zdokumentované a ja nemám moc čo pridať, len uviesť moje postrehy a verzie ktoré som robila.
Fotenie sa podarilo len pri chlebe zarobenom s pivom, ostatné verzie môžem len opísať a potvrdiť čo píše Farfalla, že nahradiť sa môže čokoľvek hocičím. Celý recept mojej verzie je takýto:

  • 250 gramov kvásku sa nemení
  • 525 gramov čierneho piva z pivovaru Vyhne
  • 30 gramov sladenky
  • 250 gramov ražných vločiek
  • 50 gramov slnečnice
  • 375 gramov ražnej múky
  • na posypanie konopné a ľanové semiačka

kvások
kvások

pivo
pivo

slad
slad

vločky
vločky

ražná múka
ražná múka

Výsledok: chlieb s pivom je oveľa chutnejší ako s vodou, pivo v kombinácii s medom alebo sladenkou dávajú vynikajúcu sladovú príchuť. Ale pozor, nie je to sladká chuť ku ktorej sa hodí len maslo a džem. Ešte stále je to len niečo v pozadí a ku chlebu sa hodí aj syr alebo paštéta, alebo len maslo a soľ. Ražné vločky sú dosť tuhé, možno budem používať ovsené alebo ryžové, lebo sa vedia lepšie rozmočiť a chlieb je trošku mäkší ako v prípade použitia ražných vločiek. Rovnako je to so semiačkami, menšie sa v ceste ľahšie ukryjú. Na posypanie sa mi neosvedčili lúpané konopné semiačka, pretože rýchlo prihoreli. V iných verziách som do cesta namiesto slnečnice použila tekvicové semiačka a na posyp sezam a tekvicu. Všetky tieto obmeny dávali dobrý výsledok.

farfalla_celorazny08Na záver ešte jednu špeciálnu verziu, keď pri bode “250 gramov vločiek” človek zistí že vločky došli. Všetky! A ani susedia nemajú. Našťastie som v zabudnutom kúte našla 100 gramov ryžových vločiek. Potom som si spomenula že som skúšala nahrubo pomlieť bulgur na obilnom mlynčeku. Tak ten tam šiel tiež. A aký parádný chlieb vyšiel? Nikto nič nezistil a každému chutil.

farfalla_celorazny09

Cesta je tak akurát na jednu chlebovú formu. Tú som nemala a tak som použila aké som mala – 2 malé silikónové. Tie nie sú moc vhodné, lebo v strede sa rozširujú do strán a cesto ich počas kysnutia vytláča. Dokonca ich nemám ani rovnako veľké, tak ani tie chleby neboli rovnako veľké. Kúpila som teda takúto formu a do jednej sa mi zmestí celé cesto. Vlastne som ich kúpila 2. Pre prípad, že by jeden chlieb nestačil.

A viem že obrázky nie sú úplne tip top vložené, na tom časom popracujem.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

4 názory na “Celoražný chlieb podľa Farfally”

  1. Ahoj Zuzi,

    tak uz aj ja peciem kvaskovy, konecne sa kvasok vydaril a na treti pokus uz konecne ‘pracuje’ tak ako ma, tento konkretny recept peciem tiez, chuti mi, btw este ti tam chyba sol 😉
    Dakujem za inspiraciu, odteraz sa budem snazit piect chlebik doma, neda sa to porovnat s kupovanym!

    1. A aký pečieš? Takýto? Ja som od tohto upustila, je tam veľa semiačok a Alica to nepožuje. Teraz pečiem Tartine podľa Chada Robertsona a tej je výborný.

      1. Aj tento, ale aj ine skusam, casom by som xcela piect nie vo forme, ale ked bude kamen do rury a osatka vhodneho formatu, tak pekne ako chlebik z pekarne aj s korkou 🙂
        Teraz som piekla tento, a chuti vyborne
        100g spaldovej celozrnnej hladkej
        100g raznej celozrnnej hladkej
        350g chlebovej bielej
        200g kvasku
        3 lyzicky soli
        1 lyzicka rasce
        semienka podla chuti
        2 lyzice olivoveho oleja
        Vymiesime cesto, nechame vykysnut 3-4 hodinky, premiesime, dame do formy, nechame kysnut a za 2 hodinky upecieme v predohriatej rure.
        Stale neviem ako presne ho piect, teraz mam pozicanu knizku o chlebe, a tam pisu, ze vzdy sa ma rura riadne predohriat (20minut 250C) s plechom dole, do ktoreho sa naleje salka vody, ked davas chlieb do rury, chlieb sa pecie potom ca 30 minut na 220. Celkom to fungovalo, spravila sa korka, ale vo forme sa samozrejme korka nespravila 😉 no skratka xcem to skusit piect bez formy a na kameni, uvidime, o dalsich pokusoch ta budem informovat 🙂
        Nech sa dari!! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *