Huby – sírovec obyčajný

V nedeľu sme sa vrátili z ďalšieho úspešného výletu z Bojníc. Človek nie je 4 dni doma, tak prvé čo treba spraviť, je obehnúť okolie chaty a zistiť čo nového kde rastie. Judášové uši ani hlivy nerastú, maliny a lesné jahody pomaly áno, baza je tu ešte nezrelá, tak sme aspoň pokosili a zabalili pne do ktorých sme nasadili hlivu. Ako bonus našiel Kubík na strome cez cestu toto:sirovec05
Alicu nie, tú sme doniesli. To žlté na strome sa volá Sírovec obyčajný (Laetiporus sulphureus). Ešte v nedeľu ráno som vôbec netušila že niečo také vôbec existuje. Dnes som ho už mala na obed.

Sírovec je veľmi chutná a vyhľadávaná huba, ktorá rastie ako parazit na kmeňoch a konároch živých alebo mŕtvych listnáčov, najmä dubov, čerešní, hrušiek, vŕb a topoľov. Stromy ktoré sú napadnuté touto hubou sú odsúdené na zánik, lebo sírovec zapríčiňuje intenzívnu červenú hnilobu jadrového dreva. To len tak na okraj, že čo to vlastne je a teraz ten recept.

Nazbierali sme ho skoro kilo (910 gramov)sirovec03 a Kubík vybral tento recept:

Mladú hubu nakrájať na kocky, orestovať na masti s cibuľkou, kým trošku nezčervenie.sirovec02 Potom pridať prelisovaný cesnak, osoliť a zaliať mixom smotana+hladká múka+karí v pomere podľa vlastných preferencíí. Všetko pomiešať a povariť do zhustnutia. Tento recept našiel na serveroch venovaných hubárčeniu, odporúča ho pán ktorý pracoval na Václavskom námestí vo Vaňhovej rybej reštaurácii. Zjavne je to recept pôvodne na rybu, ako prílohu odporúčajú ryžu, my sme zvolili cestoviny.sirovec06Chuť je výborná, huba si zachovala tuhosť a jemnú chrumkavosť, nezmäkla ako hríby keď sa podusia a chuť je presne ako popisujú: krevety strihnuté kuracinou. Prečo sa to asi v anglicky hovoriacich krajinách volá Chicken of the woods?

No a keď sme chystali obed “čo dala záhrada”, vybehla som do črepníkov pozbierať špenát a zarobila som rýchlu polievku: cibuľa, cesnak, posekaný špenát podusiť, zaliať vývarom, pridať nastrúhaný zemiak a o 10 minút bola hotová. To som pridala len preto aby ste mali kompletné menu ak neviete čo variť.

Kto chce ochutnať exotiku, príďte k nám, na strome je ho ešte dosť. Už teraz sa tešte na vyprážaný alebo v náleve ako matjesy.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *