Komo Fidibus Classic – recenzia

Tak sa mi zdá, že plán napísať jeden článok týždenne sa nedodržiava. Musím sa nad sebou nutne zamyslieť.

Na tento týždeň som pripravila recenziu mlynčeka na obilie ktorý používam doma. Keď som sa rozhodovala a hľadala ktorý kúpiť, tak som väčšinu zmysluplných informácií našla v nemčine alebo angličtine. Preto som pripravila článok pre prípad že by niekto neovládal cudzie jazyky a chcel by si nejaký ten mlynček kúpiť. Napríklad takýto, ako mám ja:

Prečo som si kúpila túto rárohu do kuchyne? Váhali sme medzi týmto a nejakým poriadnym odšťavovačom, ale vzhľadom na to že momentálne viac pečiem ako odšťavujem, rozhodli sme sa pre mlynček a odšťavovač kúpime neskôr (asi až keď nám pozemok v Žarnovici bude dávaž dostatok úrody). Celkom sa mi darí piecť chleba, obilie je lacnejšie ako múka a obilie sa dá aj lepšie skladovať ako múka. Tuším že aj prepperi* odporúčajú skladovať obilie a nie múku. Len keď príde katastrofa a nepôjde elektrika, tak mi ten mlynček bude asi na dve veci… Alebo ho bude musieť utiahnuť fotovoltaika. No to som už odbočila. Konečná voľba padla na nemeckú značku KoMo a model KoMo Fidibus Classic. A teraz ho predstavím bližšie.

Celý mlynček je z bukového masívu, lacnejšie verzie majú telo z bukovej preglejky. Je dosť ťažký, váži až 8 kg. Dizajn, ako aj u ostatných obilných mlynčekov je strohý. Mlyn ako taký má len pár hlavných časti: telo v ktorom je ukrytý motor, otáčacia násypka, vrchnák a kamene na mletie.
Motor má výkon 360 W, udávaná hlučnosť je 70 dB, rýchlosť mletia je 100 gramov/minúta. Kamene sú zmes keramika+korund. Výkonný motor umožňuje podľa výrobcu mletie širšej škály obilnín ako s mlynčekmi ktoré majú 250 W motor. Model Classic by mal zvládnuť pšenicu, žito, jačmeň, pohánku, proso, ryžu, amarant, pšeno, špaldu, kukuricu, ovos, sóju, morskú soľ, sušenú zeleninu, sušené hríby, korenie, kávu.
Dobrá správa je že záručná doba je 12 rokov a dostali sme darček – knihu Zázračné obilniny od Hansa Hemmunga.

To je stručná charakteristika, prejdem k subjektívnemu hodnoteniu.

Hlučnosť 70dB je podľa mňa udávaná pri zapnutí, keď sa nič nemelie. Nemám hlukomer, ale keď to porovnám s umývačkou. ktorá má hlučnosť okolo 72 dB, tak je to cca rovnaké. Keď sa už niečo melie, je to hlučnejšie. Samotné mletie je pomalé, aby sa obilie nezohrialo. Niekoľkonásobné merania detským infra teplomerom ukázali teplotu múky v rozmedzí 35-38°C – všetky enzýmy ostávajú zachované. Teplomer sa veľkou presnosťou nevyznačuje, ale aspoň viem v akom intervale sa pohybujem a že múku musím nechať trochu vychladiť predtým ako ju uzavriem do nádoby.

Hrúbka mletia sa nastavuje točením násypky a značka na nej ukáže na stupnici hrúbku výsledku. Mletie je veľmi jednoduché, veď čo iné by som aj očakávala, všakže? Zapnúť mlynček, pod výsypku nachystať nádobu, do násypky nasypať zrno a počkať kým nie je všetko pomleté. Vedľa som odfotila pre porovnanie hladkú, polohrubú a hrubú múku z obchodu a z mlynčeka. Hladká múka je jemná ako kupovaná, ale na hrubej vidno, že domáca je zomletá na hrubšie ako kupovaná.

Musím povedať, že som veľmi príjemne prekvapená kvalitou múky. A tou vôňou! Normálne sme zabudli ako krásne vonia čerstvo namletá múka. Keď som kupovala celozrnnú múku, tak zvykla tak mierne škrabať. Neviem ako to melú vo veľkých mlynoch, no bolo to dosť cítíť na palacinkách, aj haluškách alebo v chlebe. Táto doma pomletá napriek tomu že je celozrnná, neškriabe a je fajn jemná. Lievance sa mi ešte nikdy nepodarili také dobré ako z čerstvej múky.

Mlynček používam zhruba pol roka a meliem na ňom 1-2 krát do týždňa a okrem múky na ňom meliem:

  • malé fazule na fazuľovú múku do koláčov, na zahustenie polievok.
  • ryžu, pšeno, ovos na instanté kaše.

Na záver zhrniem klady a zápory a to bude na tento týžeň všetko.
Klady:

  • vždy čerstvá a čistá múka.
  • vhodný pre ľudí ktorí majú radi špecialitky v pečení. ryžové, pšenové a podobné múky sú dosť drahé a nie ľahko dostupné.
  • nutnosť pokračovať v pečení chlebov. Stojí to za to.

Zápory:

  • vysoká nákupná cena. Tento mlynček stojí 379€.
  • momentálne veľmi malá dostupnosť lokálneho obilia. Ja som musela brať obilie až od Bánoviec. Vyzerá že v Čechách je situácia lepšia.

Do budúceho týždňa priatelia.

*Prepper – v skratke človek pripravený na to, že taká rodinná pohoda môže kedykoľvek skončiť nejakou katastrofou – vojna, hurikán, zmena politickej situácie… a preto je pripravený na The end of the world as we know it (teotwawki). Materiálne, psychicky, fyzicky,…

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *