Krása zeleninového vývaru

Aha, jasné… predpokladám že niekto si povzdychne… mne tá krása spočíva maximálne v rôznych značkách a či si vyberiem “bio” alebo “nebio”.

Tak sa na to pozrime z druhej strany. Pivnica, chladnička – určite nájdeme nejakú zvädnutú zeleninu, ktorú sa dlho varí, je taká mľandravá, no čo ja viem, možno by som ju aj vyhodila. Tak ju očistime, pridajme všetky vňate ktoré obyčajne vyhadzujeme, vodu a dajme variť na 20-50 minút. A máme výborný základ na polievku alebo omáčku.

_MG_1196Teraz trochu konkrétnejšie. Ideálne je doma vypestovaná zelenina, nestriekaná. Ja požívam všetky vňate ktoré sa bežne vyhadzujú (mrkva, reďkovka, kaleráb, tmavozelená časť póru), hlúby (kapusta, kel), “nejedlé” hrubé stonky (karfiol, brokolica), šupky (cuketa), vnútro akejkoľvek tekvice. Akú zeleninu máte, takú dajte, aj vcelku. Samozrejme sú tu nejaké zásady: žiadna plesnivá zelenina a všetkého s mierou. Neviem si predstaviť vývar iba so zeleru, alebo 20 druhov zeleniny v jednom hrnci.

Takže hrniec naplním zeleninou, zalejem studenou vodou a varím väčšinou 30-40 minút. 20 minút je na taký ľahký letný vývar, 50 a viac používam v prípade choroby, alebo pri rekonvalescencii. Podobne ako napríklad kurací vývar, čím sa dlhšie varí, tým je “hustejší”. Nezabudnúť precediť, uvarenú zeleninu poslať do kompostu a horúci vývar použiť.

A v čom je tá krása? Že nikdy presne neviete aká super chuť sa podarí.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *