Mliečne kvasená zelenina – kapusta

Mliečne kvasenú zeleninu poznáte všetci, len nie pod týmto názvom. Je to napríklad u nás typická kyslá kapusta. Poznáte ale napríklad kvasenú mkrvu s kapustou a cibuľou? A čo tak tekvica, kapusta a cibuľa, alebo mrkva, cibuľa, kaleráb a kyslé jablko? Možnosti sú takmer nekonečné a množstvo zeleniny takisto.

Ako si ju doma vyrobiť a prečo mliečne kvasená? Príprava je úplne jednoduchá, zeleninu nastrúhať, osoliť, alebo zaliať slanou vodou, natlačiť do vhodnej nádoby a umiestniť na teplé miesto, počkať 3-5 dní, uložiť do chladničky a potom už len vychutnávať v malých množstách ako prílohu k jedlu. Výsledok je mierne slaná, chrumkavá a osviežujúca zelenina ktorá sa skrýva pod názvom pickles. Treba si ešte zapamätať základné odprúčanie: nemiešať viac ako 3-4 druhy zeleniny, kvôli pestrosti vitamínov a chutí, aby sme nemali pocit, že po celý rok jeme to isté.
Mliečnym kvasením sa v zelenine vytvára vitamín C, kyselina mliečna, rôzne enzýmy, probiotické baktérie, všetko veľmi zdravé veci, kvôli ktorým si nemusíme kupovať probiotiká a vitamíny za horibilné sumy.

Späť ku kapustičke. Šťastlivci ktorí na jeseň neboli leniví a založili si ju do suda, nemusia čítať ďalej. Ale čo my, ktorí sme sa na to vykašľali a už dva týždne snívame o dobrej domácej kapustnici? Jedna možnosť je ísť do obchodu a tam kúpiť “kvasenú kapustu”, ošudenú o všetko, napchanú konzervantmi ale žiadnymi vitamínmi (viď časopis dTest 02/2013). Ďakujem neprosím. Druhá možnosť je ísť k rodičom/starkím a tam im ju ukradnúť.

_MG_1199_MG_1200Tretia možnosť, v mojom prípade rýchlejšia ako ísť do obchodu a k našim na Oravu, je kapustu naložiť. A tu mi na pomoc prišla kamarátka makrobiotika a jej skvelý kvasný hrnček! Dá sa použiť aj zaváraninový pohár, ale s tým nemám dobré skúsenosti. Kvasný hrnček je presne to čo potrebujete keď si chcete spraviť len tak málo pickles, aby to vydržalo pár dňov/týždňov, medzitým založiť nové a takto dokola si obmieňať chute po celý rok. Má rovné steny, čiže závažie nemá problém poriadne tlačiť na zeleninu a okrem toho, vyzerá o dosť estetickejšie ako nejaký zaváraninový pohár.

Na kvasenú kapustu potrebujeme: jedna cibuľa, ľubovoľné množstvo kapusty, asi tak jeden a pol šálky, 3 hrozná (toto je súčasť experimentu, nemusia byť). Cibuľu a kapustu pokrájať na márne kúsky, premiešať s ľubovoľným množstvom soli (pol lyžice úplne stačí) a natlačiť aj s pokrájaným hroznom do kvasného hrnčeka.Ak máte čerstvú zeleninu, toto stačí, väčšinou obsahuje dosť vody aby sa vytlačila na povrch a všetko konzervovala aby sa na povrchu nevytvárali plesne. Tá moja kapusta bola už taká suchšia, tak som priliala pol šálky vody. Trpezlivo som počkala 5 dní a mám výsledok. Kapusta príjemne nakyslasto vonia, je chrumkavá, trošku kyslá a slaná. Mňam!

_MG_1297_MG_1203A čo tá kapustnica? No. Nič. Prišiel domov taký pažroš, zmizlo mi pol kapusty a že si mám ohriať tú zavarenú v pohári. Kde je spravodlivosť?

Idem založiť novú!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *