O chlebe, kvásku a podobne

Nebudeme si nič nahovárať, kvalita chleba a pečiva príchodom hyper-, super-, mega- a podobných marketov rapídne klesla. Kto má šťastie, má blízko pekáreň, kde sa dá kúpiť niečo poriadne. Kto šťastie nemá, akoby som to… tak ho jednoducho nemá.
Ja mám po ruke 2 (vlastne tam aj tak musím ísť autom, lebo pri chate nič nie je). Jedna je v Častej, chlieb je chutný, len striedka sa niekedy tak drobí, že sa naň nedá nič poriadne natrieť. Pečivo im moc nejde. Makovník je najlepší, vianočka je naopak dosť slabá. Síce chuťovo dobrá, ale je to tak veľmi jemné cesto, že aj keď si maslo vytiahnem hodinu pred natieraním aby bolo mäkké, aj tak ju celú rozdrobím.
Druhá pekáreň je v Biolke, výbornej reštaurácii v Kráľovej. Pečú iba celozrnné veci a dokonca aj kváskový chlieb. A ako to už býva, tam chlebík nestojí 1 ani 2 eurá… Raz za čas je to fajn, ale dlhodobo by to rozpočet pocítil.

Tak čo teda? Nachystala som si ruky, múky, vandlík, rozohriala rúru a upiekla jeden, dva, 10,… a pečiem až dodnes kým neprestanem.
kvasok_kolaz
A vy, ak chcete vedieť ako ľahko sa dajú piecť chleby, občas sem nakuknite a inšpirujte sa.

V tomto článku by som vlastne chcela rozobrať len základné veci a trošku vás navnadiť aby ste si to skúsili.

V prvom rade si treba uvedomiť, že na chlieb nepotrebujete žiadne špeciálne potreby. Až časom, keď chcete skúšať rôzne špecialitky. Na úplne prvý chleba naozaj nepotrebujete super pekárničku. Ani na stý, ani tisíci. Mne osobne chlebíky z domácich pekární moc nechutia, chýba mi vláčna striedka a kôrka. Dobrý chlieb vlastne potrebuje len váš čas.

Ja som s chlebom začala ešte dávno keď nás doma bolo o polovicu menej. Bol to úplne jednoduchý chlieb bez miesenia podľa pána Cuketku. Je to naozaj veľmi jednoduchý recept, pre začiatočníka ako stvorený. Potom som na chvíľu prestala a opäť ma to chytilo na chate, lebo však ako inak, ženy na materskej sa neuveriteľne nudia. V skutočnosti nám však prišli nové knihy o sebestačnosti a v nich je kopec vynikajúcich receptov, ktoré som jednoducho musela vyskúšať. Tak som spravila pár rýchlych chlebov s instantným droždím a pár s úplne obyčajným. A tento rok som zodpovedala jednu z dôležitých otázok ktoré si kládol Kubík. Ako budeme sebestační keď budeme musieť kupovať droždie? No a droždie už máme doma, je stále čerstvé a pripravené v chladničke. Také droždie sa volá kvások.

Chlebíky z droždia som moc nefotila, je možné že sa k nim vrátim a nafotím, lebo niektoré boli veľmi chutné. Momentálne je hitom kvások. Vyzerá že kvások je v kurze ako na Slovensku, tak aj v susedných Čechách. A kvásku by som sa chcela trochu bližšie povenovať. Je paradox, že z mňou opýtaných ľudí iba jedna tušila a vedela čo je kvások a čo sa s ním robí. Ostatní sa na mňa pozerali akoby som padla z mesiaca. Dokonca aj pán čo 38 rokov robil pekára mi tvrdil že bez droždia sa chlieb upiecť nedá. Prečo v našom regióne zmizli vedomosti o pečení s kváskom? Možno bol kvások zabudnutý aj v cudzine a len teraz zažíva svoj veľký návrat. Aspoň podľa internetu to tak vyzerá. Všetci food bloggeri kvások vychvaľujú a pretekajú sa kto ponúkne lepší recept. Žije kvások len na internete? K hlbšej histórii som sa zatiaľ nedopátrala (ani nemám čas), ale určite sa o to ešte budem zaujímať. Myslím že Wikipedia bude vedieť všetko.
Tak čo je ten zázračný kvások vlastne zač? Voda zmiešaná s múkou a nič viac. Pomaly, niekoľko dní si táto zmes kvasí a bubloce a potom… et voilà! Dajte k nemu ďalšiu múku, nech sa dobre naje a spraví vám chlieb. Alebo rožok, alebo vianočku, českú buchtu, lievance, no jednoducho všetko. Kvások sa odpradávna používal na pečenie. Súčasné pekárenské droždie je v podstate len jedna kvasinka ktorú zobrali z kvásku. Naproti tomu kvások je zmes kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia ktoré spolu žijú a navzájom sa dopĺňajú. Dokonca, ako zistili nejakí talianski vedci, kvások je ovplyvnený aj baktériami vo vzduchu a nikde nie je taký istý.
Všetci ktorí pečú z kvásku, vychvaľujú do neba jeho zázračné vlastnosti v chlebe. Dobre sa to číta, ale je to naozaj tak? Veľa vecí koluje internetom ako hoax, alebo ako urban legends (zdravím Karola). Čo ak aj kvások je len zbytočne opradený legendami? Našťastie nie som sama kto sa pýta a jeden slovák sa pozrel bližšie na to, či existujú štúdie ktoré skúmali kvások a k čomu sa dopracovali. Výsledok je na tomto blogu. Nebojte sa, všetko je v poriadku. Kvások je naozaj zdravší ako droždie a je dosť možné že aj ľudia trpiaci celiakiou by nemuseli mať problém s lepkovým cestom vykvaseným pomocou kvásku.

Tak aby som sa vrátila na začiatok. Pre inšpiráciu raz za čas nafotím a ukážem čo som napiekla, aké chyby som spravila, poprípade čo výborné sa mi podarilo. K tomu pridám zdroj ktorý som použila a ďalej už môžete pokračovať sami. A teraz obľúbené blogy, ktoré rada a často čítam:

Tak do pečenia priatelia. A nebojte sa, nie všetky cestá a chleby sa podarili a dosť ich skončilo v komposte.

Jááj, ešte som chcela povedať, že ten chlieb asi budem musieť piecť už len doma, lebo sme kúpili mlynček na obilie, tak nech nestojí chudák ako kôl v plote.

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *