Púpavové víno

Kto žije v obkľúčení najúrodnejších viníc na Slovensku a v meste kde sa víno predáva aj v pekárni a mäsiarstve, vínu sa naozaj nevyhne. A tak i my pivári z času na čas zhrešíme a doprajeme si víno. My vinicu nevlastníme, ale pri čítaní rôznych kníh som naďabila na recept na vraj vynikajúce víno a jedno z najlepších aké sa dá z kvetov vyrobiť. Moje tohtoročné heslo je skúsiť všetko čo sa z voľne rastúcich rastlín dá spraviť a tak som sa nechala zlákať na púpavové víno. Už sa teším ako ho dám testovať susedom vinárom. Okrem toho sa s týmto vínom viaže príbeh na ktorý budeme určite dlho spomínať. Niekto možno so slzou nešťastia v oku…
Idem teda priamo na recept, podľa knihy “Booze for free” od Andyho Hamiltona.
Potrebujeme
– 6 pínt púpavových kvetov
– 4.5 libry cukru
– 2 citróny
– 1 pomaranč
– 1 galón vody
– 1 čajovú lyžičku soli pre kvasinky – zelenina, kvety a niektoré druhy ovocia nemajú všetko čo treba aby sa kvasinky dobre živili, a preto sa dodáva soľ aby sa nestalo že kvasinky nemajú dosť živín a prestanú kvasiť.
– kvasinky
Okrem toho: veľkú panvicu/kotlík, fermentačnú nádobu, demižón s objemom 1 galón, kvasnú zátku, jemné sitko/látku na precedenie, hadicu na stáčanie vína.

Tieto cudzokrajné miery ma privádzajú do zúfalstva, lebo nerada hľadám tabuľky podľa ktorých to zmením na naše miery. A viete o tom že je rozdiel medzi americkým a anglickým galónom alebo americkou a anglickou pintou? Katastrofa… Každopádne vyšlo mi z toho 3 kilá kvietkov na 4.5 litra vody. Recept pokračuje: Z kvietkov treba obtrhať zelené časti, ktoré sú zodpovedné za horkú chuť. Potom treba dať kvietky do fermentačnej nádoby, zaliať vriacou vodou a zľahka zakryť. Nechať odpočívať 2 dni, následne precediť do kotlíka alebo hrnca a pridať cukor a nastrúhanú kôru z citrusov (pri strúhaní pozor, iba žltú/oranžovú kôrku, biela časť je už horká a neobsahuje vonné a chuťové látky ktoré potrebujeme). Priviesť k varu a nechať mierne variť 10 minút.
Zliať do čistej fermentačnej nádoby spolu so šťavou z citrusov. Keď je celá táto masa teplá ale už nie horúca, treba pridať kvasinky a živnú soľ.
Jemne prikryť a nechať 5-10 dní pracovať kvasinky pri izbovej teplote. To je prvé rýchle kvasenie. Keď sa fermentácia spomalí, víno stočiť do demižóna, zazátkovať zátkou na kvasenie a premiestniť do miestnosti s nižšou teplotou cca 15°-18°C. Po zastavení kvasenia sa víno môže stočiť do fliaš a nechať aspoň rok odstáť.

Vydarila sa krásna sobota, slniečko svietilo a tak sme aj so susedmi zbierali všetky púpavy ktoré boli v dohľade (ešte raz im VEĽMI ďakujem). 3 kilá kvietkov je riadne veľa, a to ani nevravím aká to bola robota kým sme to všetko očistili. K večeru, keď bolo všetko pripravené, sme ešte pre istotu išli skontrolovať recept, aby sme si boli istí či pokračujeme správne. A vtedy to všetko začalo….. zle som si preložila pintu, zamenila som ju nejakou zvláštnou náhodou za libru a tak sme nazbierali kvetov na 35 litrov vína. Už pri čistení kvetov rozmýšlali že keď je toľko roboty s takmer 5 litrami vína, že na budúci rok sa na to vykašleme. Tak sme všetky ingrediencie vynásobili správnym pomerom, kúpili kotlinu aj s obrovským kotlom aby sme to mali kde variť a víno sme úspešne založili.

_MG_1384_MG_1441

 

 

 

 

 

 

 

 
_MG_1454
 

 

 

 

 

 
Prvá fermentácia trvala dlhšie ako písali, asi aj preto, že sa časom dosť ochladilo a kotlík bol v chodbe. Druhá fermentácia práve prebieha už v demižónoch a občas ich chodíme skontrolovať, ako sa majú. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, ale ak sa to víno nepodarí, končím s púpavami!
V zálohe mám našťastie víno a šampanské z bazy…

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

3 názory na “Púpavové víno”

    1. Pardon, že tak neskoro odpovedám… Víno dopadlo nad očakávanie dobre. Normálne že sa dá piť 🙂 Je dosť sladké, chutí skoro až ako bobuľový výber, alebo slamové víno a tak mi barbari to riedime sódou, je z toho potom taký príjemný letný nápoj. Aspoň niečo z pokusov vyšlo, lebo bazové vína sa vôbec nepodarili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *