Sladká chuť bez rafinovaného cukru

Odveká otázka hlavne u žien je, ako jesť sladké ktoré milujeme ale pritom nepribrať a ešte aby to bolo zdravé? Mne prišla na pomoc makrobiotika. Keďže aj deti milujú sladké, ale minimálne polovica sladkostí v obchodoch je pre mňa osobne neprijateľná, naučila som sa robiť sladkú kašu amasaké, do ktorej nedávam ani biely, ani hnedý cukor, ani med (v prípade alergie), ani melasu, ani nič podobné. A ešte k tomu je bez mlieka. Výborná správa pre ľudí s laktózovou intoleranciou.

_MG_1467Na základnú kašu budeme potrebovať akúkoľvek obilninu. Začnime pšenom, je to také najjednoduchšie. Okrem tejto obilniny potrebujeme ešte jednu: rozmixované pšeničné klíčky ako štartér. Postup výroby klíčkov časom uvediem. Pšeno prepláchneme, zalejeme vodou v pomere 1(pšeno):2(voda) a uvaríme do mäkka. A teraz nasleduje mágia. Pšeno necháme vychladiť na 60 stupňov. Kto nemá teplomer, môže doň strčiť ruku, pšeno je teplé, ale už nepáli. Počas chladnutia ho treba premiešavať aby rovnomerne vychladlo. Primiešame 1-2 lyžice štartéru, na 1 pohár pšena stačí 1 lyžica klíčkov. Pri miešaní bude obilnina rednúť, čiže je všetko tak ako má byť a my môžeme hrniec zakryť a zabaliť do perín alebo do spacáku a nechať 6 hodín odpočívať. Ak by obilnina nezačala okamžite rednúť, niečo je zle. Mne sa to stalo, keď som použila pšeničné klíčky z obchodu. Netuším pri akej teplote ich sušili a je možné že potrebné enzýmy v nich už neboli.

_MG_1471 A čo sa zatiaľ deje v hrci? Enzýmy z klíčkov rozložia obilné škroby na jednoduchšie cukry – maltózu a tým kaša zosladne a stane sa riedkou. Je možné že sa tam rozkladá niečo iné na niečo úplne iné, nie som chemik, ale výsledok je stále rovnaký.

Po 6 hodinách treba kašu dôkladne prevariť, mám zdroje kde to odporúčajú variť 2-3 minúty, aj zdroje kde to varia 20 minút. Myslím že to ešte poštudujem. Ja amasaké varím zhruba 5 minút. Tým sa zastaví enzymatický proces, ktorý by inak pokračoval až do alkoholového kvasenia a to by bola veľmi vtipná kaša 🙂 Hlavne by to kvasilo ďalej v črevách a vytváralo neželateľné plyny.

A to je všetko. Kašu podávam podľa nálady so semiačkami (prepláchnuté, popražené a podrvené = ľahšia stráviteľnosť), škoricou, medom, sladom, džemom, ovocím, kakaom, …. Amasaké sa dá skvelo využiť v koláčoch, alebo na studeno ako ochutený krém/puding na sladký olovrant. Treba mať na mysli, že to nebude taká typická sladká chuť po cukre, ale bude ju stále cítíť obilnininou a ako na každú novú chuť, aj na toto si treba zvyknúť. V budúcnosti sa s amasaké na tomto blogu určite stretnete, keďže ho dosť často používam.

Toto je moja ranná kaša so škoricou, konopnými semiačkami a kukuričným sirupom.
_MG_1507_8_9_tonemapped
Dobrú chuť!

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedinFacebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *